Memoires Henk op den Dries

Memoires Henk op den Dries

Henk op den Dries is een zoon van Derk op den Dries en Geertje Ekkel. Het gezin is in 1948 geëmigreerd naar Canada. Zie ook de Genealogie op deze site.

FOOTPRINTS IN THE SANDS OF TIME


Door Henk op den Dries

PROLOOG

Deze memoires gaan over het leven van gewone mensen, die leefden in de twintigste eeuw. Generaties, die leefden in een tijd waarin ze meer veranderingen meemaakten, dan in al de generaties voor hen.
Het begon in de tijd van paard en wagen, toen alles zich nog voortbewoog middels voet of hoef, om daarna gigantische stappen te maken van paard en wagen naar fiets, toen naar de auto en zelfs luchtverkeer, straalvliegtuigen, raketten en projectielen.
Van hoog explosieve bommen naar kernwapens.
We zijn nu in een periode beland van enorme luchtvervuiling, overstromingen, aardbevingen en de opwarming van de poolkappen.
Deze memoires zijn geschreven door een heel gewoon persoon, met weinig of geen opleiding buiten de basisschool om, zoals dat geleerd werd in het Nederland van voor de Tweede Wereldoorlog. Een paar jaar avondscholing en een heleboel zelfleerzaamheid, moesten de opleiding van de schrijver afronden.

De schrijver heeft zijn persoonlijke mening over de verschillende dingen, die hij in zijn levenservaring heeft gezien en beleefd, toegevoegd.
Je kunt het er mee eens zijn, of niet!…Wat je maar wilt. Dat ligt helemaal aan jezelf….
Deze levensverhalen zijn geschreven vanuit een diep verlangen om de bezieling van de “gewone” emigrant te registreren, zoals die gezien wordt door de ogen van een “simpel” individu, zo dat de echte belevingen en gevoelens van de normale, gewone mens, niet verloren gaan in de beschouwingen van de hoger opgeleide!
De beste jaren van ons leven, zijn verloren gegaan in de oorlogsjaren en later tijdens de emigratie periode. Veel van onze inzet is gestoken in het gezinsleven en het opvoeden van onze kinderen en niet te vergeten….Het bouwen en in stand houden van scholen en kerken. Ik geloof, dat we geleid zijn door de Heilige Geest…die ons tot deze taak geroepen heeft.
Ik wil graag Carolyn Woudstra en haar man bedanken voor hun hulp bij het samenstellen van deze memoires. En ook;….mijn broer Adolf….hij kopieerde de foto’s in dit boek…met veel enthousiasme….dat mag wel gezegd worden!..

En tenslotte…
Sommige dingen zullen wat ruw overkomen maar er was een soort geheime bedoeling in de soms vreemde gedragingen van anders hele nette mensen.
Ik heb dat in schrift willen brengen.
Vooral de schoolverhalen maar ook de verhalen van mijn belevenissen in Duitsland en later als onderduiker berusten voor meer dan 95% procent op waarheid. Ik heb de dingen alleen iets bijgewerkt om iets meer kleur aan de narratief te geven. Ik hoop dat je dit in overweging neemt als je dit gaat lezen.
Ook de verhalen van Canada zijn voor meer dan 95 % aan de waarheid aangepast.
Ik denk dat je zelden een mémoire zult kunnen lezen die zo eerlijk en open het goed en het kwaad van ons allen naar voren brengt.


MET GROETEN
DE AUTHEUR VAN DEZE ONZINNEGE ONTBOEZEMINGEN
HENK OP DEN DRIES